Wat is Osteopathie

Volgens de osteopathie gaat goede gezondheid in de kern om optimale beweeglijkheid van lichaamsweefsels en -vloeistoffen. Is deze verstoord, dan is van vrije doorstroming van lichaamsvloeistoffen geen sprake meer en kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Door met zachte hand de belemmering te mobiliseren komt de doorstroming weer op gang. Dan vindt het lichaam van nature zijn veerkracht terug en herstel volgt.

Onderzoek van lichaamssystemen

Tijdens de behandeling onderzoekt de osteopaat of er spanningen zijn in het lichaam. Gekeken wordt naar de beweeglijkheid van:

  • het bewegingsapparaat met botten, gewrichten en spieren
  • organen, bloedvaten en het lymfestelsel,
  • het craniovertebrosacrale systeem met schedelbotten, wervelkolom, hersenvlies en hersenvocht.
  • de fascia’s (bindweefsel) die alle structuren met elkaar verbinden.

Zelfhelend vermogen van het lichaam

De geoefende handen van de osteopaat kunnen subtiele spanningsvelden, bewegingsbeperkingen en verstoringen in de doorstroming waarnemen. Daar waar de beweeglijkheid verminderd is of een spanning voelbaar is, zorgt de osteopaat met zachte handgrepen dat deze worden opgeheven. De plek waar de behandeling plaats vind hoeft niet dezelfde plek te zijn  waar de klacht of pijn ervaren wordt. Door de behandeling kan het zelfhelend vermogen het lichaam zelf gaan herstellen

Osteopathie werkt ook preventief

Je hoeft geen klacht te hebben om naar een osteopaat te gaan.  De behandeling kan ook helpen klachten te voorkomen, bijvoorbeeld door een algemeen periodieke controle (APC). Zo kan de osteopaat onopgemerkte spanningen en bewegingsbeperkingen in een vroegtijdig stadium opmerken en verhelpen, waardoor je fit, vitaal en gezond blijft. Zowel geestelijk als lichamelijk. Gun je lichaam de beweging waarvoor het is gemaakt.

“Luister naar het fluisteren van je lichaam, dan hoeft het niet zo te schreeuwen”

Osteopathie heeft een diepgaand effect. De milde behandeling maakt osteopathie veilig en geschikt voor volwassenen, kinderen en baby’s.