Werkwijze bij een osteopatische behandeling

Lichamelijke klachten kunnen vele oorzaken hebben. Het kan een duidelijk fysieke oorzaak hebben, zoals een sportblessure of een ongeluk. Klachten zijn ook vaak terug te voeren op (werk)stress, problemen in relaties, nare ervaringen en trauma’s. Zeker bij terugkerende klachten of klachten waarvoor de artsen nog geen verklaring hebben, is het van belang om breder te kijken dan alleen de symptomen.

Voordat ik de behandeling start, wil ik daarom eerst een goed beeld krijgen van je klachten, je leefstijl en belangrijke gebeurtenissen in je leven. Als je een afspraak maakt, vraag ik je daarom een intakevragenlijst in te vullen. Link naar de lijst is nog in de maak.

Eerste consult: onderzoek

In het eerste consult nemen we de intakevragenlijst door. Als je je klachten niet goed kunt beschrijven, help ik je daar helderheid in te krijgen. Daarnaast doe ik een lichamelijk onderzoek. Met mijn handen onderzoek en test ik de kwaliteit van de beweeglijkheid van het bewegingsapparaat, de inwendige organen en het craniovertebrosacraal systeem. Ik noteer de regio’s in het lichaam waar ik spanning voel en vorm me een beeld van de mogelijke onderlinge relaties daartussen. Daarna start ik de behandeling. Dit eerste consult duurt ongeveer 1 uur.  


Osteopatie Behandeling

Bij een behandeling ga ik uit van de vragenlijst en de resultaten van mijn onderzoek. Met mobiliserende technieken en (zachte) osteopatische handgrepen probeer ik de mobiliteit in je lichaamsweefsels te herstellen. De doorstroming komt weer op gang en het zelfregulerend vermogen krijgt weer de ruimte, zodat het lichaam kan herstellen. Een behandeling duurt ongeveer 1 uur.

Na de behandeling

Het effect van een behandeling is bij iedereen verschillend. Klachten kunnen afnemen, maar ook tijdelijk juist even toenemen. Na een behandeling kun je ook vermoeidheid, hoofdpijn of een emotionele reactie ervaren.

Tips voor het beste effect

Oefeningen voor thuis

De aanzet tot zelfregulering kost veel energie. Het is verstandig om op de dag van de behandeling licht te eten. Ook kun je beter niet intensief gaan sporten. Ontspannen bewegen is geen probleem. Gun je lichaam de rust om het herstel in te zetten. Drink op de dag van de behandeling voldoende water.

Soms geef ik eenvoudige (yoga-)oefeningen mee voor thuis. Daarmee kun je je lichaam ondersteunen in het herstel.