Even iets anders….

Lees hier een kort verhaaltje van Toon Tellegen uit; Beterschap, p.39

‘Ik heb een keer mijn reuk gebroken’, zei de krekel. ‘Je reuk? Hoe kun je die nou breken?’ vroeg de eekhoorn. ‘Alles kan breken’, zei de krekel. ‘De grond, de golven, de stilte, je voet, je stem. Dus ook je reuk. Het gebeurde toen ik eens heel hard aan een roos stond te ruiken.’ ‘Deed het pijn? ‘ vroeg de eekhoorn. ‘Verschrikkelijk’ zei de krekel. ‘Maar het is eigenlijk geen pijn, het is stank. Je voelt een verschrikkelijke stank, van bedorven grond, van rotte wortels, oud vet. Huh’

Wat ontzettend,’ zei de eekhoorn. ‘En toen?’ ‘Ik ben naar de boktor gegaan, en die heeft mijn reuk gespalkt.’ ‘Wat zeg je nou??’ ‘Die heeft hem gespalkt, met de geur van alsemsap. Twee maanden lang rook ik alleen maar alsem. Ik mocht niets anders ruiken.’ ‘Tjonge tjonge,’ zei de eekhoorn. ‘Toen was ik weer beter,’ zei de krekel. ‘En dat alles door zo’n roos…’ Ja maar ik had ook wel heel hard geroken.’

De eekhoorn zocht in zijn herinnering naar iets bijzonders dat hij had beleefd, maar hij kon niets vinden. ‘Ik heb nog nooit iets beleefd,’ zei hij zacht. ‘O ja?’ zei de krekel. ‘Wat ongelooflijk!’ en hij keek de eekhoorn met grote nieuwsgierige ogen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *